PATATAS BRAVAS
Są to smażone ziemniaki, pokrojone w kostkę. Podaje się je z pikantnym, czerwonym sosem. W zależności od regionów sos może mieć różńe smaki, ostrzejsze lub łagodniejsze.
PAELLA
Kluczowymi składnikami tego dania są kurczak i królik. Istnieje również wersja z owocami morza. Podawana jest jako danie główne, spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana.
GAZPACHO
Jest to hiszpański chłodnik. Składa się z ogórków, pomidorów, papryki, cebuli, oliwy z oliwek, wody, octu winnego i soli.
JAMON IBERICO
Powstaje z szynki świni iberyjskiej. Występuje kilka odmian tego przysmaku. Spożwa się go o każdej dowolnej porze dnia.
CALAMARI
Są to kalmary smażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują skroplone sokiem z cytryny.
CREMA CATALANA
Zupa deser. Hiszpanie przyrządzają je 19 marva, w Dniu Świętego Józefa. Składa się ze słodkiej śmietany, mleka, żółtek, białego i ciemnego cukru. Ponadto dodaje się wanilię, startą skórkę cytryny i pomarańczy.
CHURROS
Hiszpańskie pączki. Dla smakoszy załączam tutaj przepis na nie. Polecam zrobić- są przepyszne!
Składniki:
500 ml wody
100 g masła
400 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
trzcinowego
1 łyżeczka
cynamonu
4 jaja
szczypta soli
olej do smażenia
Do podania:
drobny cukier
brązowy + 1 łyżka cynamonu + gorąca czekolada
(lukier do
ozdobienia gniazdek)
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy
masło, szczyptę soli i cukier. Podgrzewamy całość do
zagotowania. Rondelek nadal trzymamy na palniku, zmniejszamy ogień i
na raz dosypujemy przesianą mąkę wraz z cynamonem. Wyrabiamy
ciasto drewnianą łyżką, aż ładnie się połączy i zacznie
odchodzić od ścianek rondla. Odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, aż uzyskamy zwarte, ale lżejsze, gładkie ciasto. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego. Olej podgrzewamy w osobnym garnku do temperatury ok. 170 stopni.
Na gorący olej wyciskamy podłużne pączki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i szybko obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy w kubkiem gorącej, gęstej czekolady.
Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, aż uzyskamy zwarte, ale lżejsze, gładkie ciasto. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego. Olej podgrzewamy w osobnym garnku do temperatury ok. 170 stopni.
Na gorący olej wyciskamy podłużne pączki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i szybko obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy w kubkiem gorącej, gęstej czekolady.
Przepis pochodzi z
https://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/churros-hiszpanskie-paczki
Smacznego!,
P.P.
Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuń